karditsa365.gr
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου: Ποια τα γεωπολιτικά οφέλη – Αύριο οι καθοριστικές αποφάσεις

Κοινοποίηση

Ίσως το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου, χαρακτήρισε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Γιάννης Εγκολφόπουλος, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις» για όλες τις παραμέτρους, τα οφέλη, τις ΑΟΖ και στις γεωπολιτικές διαστάσεις. Ειδικά γιά το καλώδιο σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, ανέφερε ότι το έργο υποστηρίζεται όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμώντας ότι «η Τουρκία δεν θα τολμήσει κάνει πολλά πράγματα». Παράλληλα προειδοποίησε για τη στάση της Ρωσίας, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει και η διασύνδεση της Αιγύπτου με την Κρήτη και την Ελλάδα.

Η Κύπρος παύει να είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη και βεβαίως εξασφαλίζει ενέργεια για τρία εκατομμύρια σπίτια, είπε ο Γιάννης Εγκολφόπουλος. «Το μεγάλο κέρδος είναι ότι όταν γίνει αυτή η σύνδεση, οι 5.000 κιλοβατώρες θα κοστίζουν 400 ευρώ ετησίως. Μιλάμε για 33 ευρώ το μήνα ενώ σήμερα το χαμηλότερο ποσό είναι γύρω στα 62 ευρώ», ανέφερε ο αντιναύαρχος.

Το έργο εκτείνεται στα 900 χιλιόμετρα από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη και γύρω στα 380 χιλιόμετρα μέχρι το Ισραήλ με δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 2.000 μεγαβάτ, ενώ η εκκίνηση θα γίνει με 1.000 μεγαβάτ.

Η ΑΟΖ της Ελλάδος φτάνει αυτή τη στιγμή μέχρι αυτή τη γραμμή που έχει καθοριστεί με την Αίγυπτο είπε ο κ. Εγκολφόπουλος, δείχνοντας στον χάρτη και την τουρκική ΑΟΖ για να επισημάνει: «Βλέπετε ότι ο σχεδιασμός όλος έχει γίνει να περνάει καθαρά μέσα από τις ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου. Δυνητικά ένα κομμάτι δεν έχει καθοριστεί, γιατί η Αίγυπτος δεν ήθελε να εμπλακεί στη διαμάχη Ελλάδος -Τουρκίας σχετικά με την επήρεια του Καστελόριζου. Η Τουρκία λέει ότι εγώ έχω 2000 χιλιόμετρα εδώ ακτές και δεν μπορεί ένα νησάκι να μου παίρνει τόσο πολύ, αλλά αυτό δεν προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε.

Σχετικά με την έρευναο Γιάννης Εγκολφόπουλος στάθηκε στην Κάσο, εξηγώντας ότι το καλώδιο στη σεισμογενή αυτή περιοχή πρέπει να ακουμπήσει πάνω σε σταθερό έδαφος, γιατί σε βράχο μπορεί να πέσει και να κοπεί. «Εκεί λοιπόν πήγαν οι Τούρκοι και άρχισαν τα δικά τους», είπε ο κ. Εγκολφόπουλος, τονίζοντας ότι από το άρθρο 58 και το άρθρο 87 του Δικαίου της Θάλασσας, προβλέπεται σαφέστατα ότι οι χώρες ανεξαρτήτως ΑΟΖ μπορούν να ποντίζουν καλώδια, χωρίς την άδεια κανενός.

Οριστικές αποφάσεις αναμένονται την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, υπενθύμισε ο Γιάννης Εγκολφόπουλος, καθώς αναμένεται η απόφαση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου  για τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης που συμφωνήθηκε στο 8,3 % για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου και ανάκτηση ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά (μέσω του λογαριασμού των ρύπων, κατά τις πληροφορίες) για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου.

Πηγή: ΕΡΤNews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Καρδίτσας

Βορίδης από Ηράκλειο: «Τη διαφωνία μας στην παράταξη θα τη λύσουμε»

Συνεχείς οι παρεμβάσεις του Δήμου Καρδίτσας για την αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου