Προειδοποίηση για την Υγεία των Εφήβων: «Σε Κρίσιμο Σημείο»
Μία πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet» τονίζει ότι, χωρίς στοχευμένες δράσεις, τουλάχιστον οι μισοί έφηβοι του κόσμου θα αντιμετωπίσουν σοβαρά υγειονομικά προβλήματα μέχρι το 2030. Η έκθεση αυτή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως η υγεία των εφήβων βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή.
Η δεύτερη έκθεση της Επιτροπής του Lancet για την Υγεία και την Ευημερία των Εφήβων, φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή γενιά εφήβων. Αυτή είναι η πρώτη γενιά που μεγαλώνει υπό τις πιέσεις των κλιματικών αλλαγών και της ευρείας διάδοσης των ψηφιακών τεχνολογιών, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους σε παγκόσμιες απειλές για την υγεία.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η πρόοδος στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των εφήβων έχει υπάρξει ανησυχητικά άνιση. Παρά τη μείωση των ποσοστών καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς και την αύξηση της συμμετοχής στην εκπαίδευση, ειδικότερα μεταξύ των νεαρών γυναικών, οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και οι ψυχικές διαταραχές σημειώνουν αυξητικές τάσεις σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, τα βαριά κρούσματα παχυσαρκίας έχουν οκταπλασιαστεί σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας τα τελευταία τριάντα χρόνια. Σύμφωνα με προβλέψεις, έως το 2030, 464 εκατομμύρια έφηβοι παγκοσμίως θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σημειώνοντας αύξηση 143 εκατομμυρίων σε σχέση με το 2015.
Στο τομέα της ψυχικής υγείας, η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2030 θα χαθούν 42 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής λόγω ψυχικών διαταραχών ή αυτοκτονιών, σημειώνοντας αύξηση κατά δύο εκατομμύρια συγκριτικά με το 2015.
Η έκθεση προβλέπει ότι μέχρι το 2030, πάνω από ένα δισεκατομμύριο έφηβοι ηλικίας 10-24 ετών θα διαμένουν σε χώρες όπου προβλήματα όπως ο HIV/AIDS, η πρόωρη εγκυμοσύνη, η κατάθλιψη, η κακή διατροφή και οι τραυματισμοί, τα οποία είναι προληπτά και θεραπεύσιμα, απειλούν συλλογικά την υγεία και την ευημερία τους.
Ειδικότερα, στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι έφηβοι αποτελούν πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού και βιώνουν ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας επιβάρυνσης από ασθένειες, που φτάνει το 9,1%, ενώ λαμβάνουν μόλις το 2,4% της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας.
Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η ψηφιακή μετάβαση προσφέρει νέες ευκαιρίες στους εφήβους για εκπαίδευση, απασχόληση και κοινωνική αλληλεπίδραση. Ωστόσο, πολλές σημαντικές κοινωνικές και συναισθηματικές εμπειρίες λαμβάνουν πλέον χώρα στο διαδίκτυο, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και ευημερία τους.
Σημειώνεται ότι η δημιουργία της Επιτροπής ενίσχυσε τη συμμετοχή εφήβων και νέων από περισσότερες από 36 χώρες, οι οποίοι καλούν όλους τους νέους να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών, στην έρευνα και στην προώθηση λύσεων που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους.