karditsa365.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας και της Καρδίτσας – Οι αγρότες θα διανυκτερεύσουν στις πλατείες

Κοινοποίηση

Λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα προχωρώντας σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων.

Στο κέντρο της Λάρισας βρίσκονται από το απόγευμα διαμαρτυρόμενοι αγρότες με τα τρακτέρ τους. Ξεκίνησαν από τον κόμβο Πλατυκάμπου και στάθμευσαν στην κεντρική πλατεία όπου θα παραμείνουν με τα τρακτέρ τους μέχρι αύριο, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στις 3:00 το μεσημέρι. Είναι η δεύτερη “απόβαση” των τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν σήμερα και το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι.

Παράλληλα, αγροκτηνοτρόφοι από το μπλόκο στον Ε-65 προχώρησαν σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Εκεί τους ανέμεναν δεκάδες φορείς και σωματεία, δείχνοντας τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν. Περίπου 20 τρακτέρ έφτασαν από το μπλόκο στην πλατεία. Συμβολικά οι αγροκτηνοτροφοι πέταξαν άχυρα και γάλα, “ό,τι απέμεινε από τον κάμπο που πλημμύρισε”.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας ζητούν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τον Κάμπο. Αναμένουν την απάντηση εάν θα γίνει δεκτό αυτό το αίτημα. Παράλληλα, διαμόρφωσαν την αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον οποίο, όπως επισημαίνουν, αναμένουν ειλικρινή διάλογο και λύσεις.

Σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στο ύψος της Πορταριάς προχώρησαν και σήμερα αγρότες της Χαλκιδικής. Νωρίτερα, αγρότες απέκλεισαν για περίπου 15 λεπτά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Νίκης όπου έκλεισαν για τέσσερις ώρες το τελωνείο, προκειμένου να μην περάσουν τα εμπορεύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία και από τη Βόρεια Μακεδονία.

Σε συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό προχώρησαν και οι αγρότες της Λέσβου, στη διασταύρωση Καλλονής – Αγίας Παρασκευής. Έκαψαν ζωοτροφές, τις οποίες έσβησαν στη συνέχεια με γάλα.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με συμβολικούς αποκλεισμούς χωρίς κλιμάκωση μέχρι την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά την οποία θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

Το ραντεβού του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών κλείδωσε για την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι. Η συνολική εκπροσώπηση θα είναι από 15 ανθρώπους και συγκεκριμένα: έξι από τον Έβρο και τη Μακεδονία, έξι από τη Θεσσαλία μέχρι το Βόλο, δύο από τη Στερεά Ελλάδα και έναν από την Πελοπόννησο.

Τα βασικά τους αιτήματα, που γνωστοποίησαν και με επιστολή τους στον πρωθυπουργό είναι:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου
  • Επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα το αγροκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ
  • Αύξηση ποσών ευρωπαϊκών κονδυλίων, που δεν καλύπτονται από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ
  • Έλεγχοι από την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις στα τελωνεία
  • Κατάργηση ΦΠΑ στα εφόδια και στις ζωοτροφές
  • Έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα

Περιμένουμε τις απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό, περιμένουμε να δώσει βάση σε αυτά που λέμε, να καταλάβει ότι τα προβλήματα είναι διαχρονικά και χρήζουν άμεσης απάντησης” τόνισε στην ΕΡΤ ο Εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Γουγούτης.

Στο μπλόκο του Κάστρου βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος συνομίλησε με τους αγρότες, άκουσε τα αιτήματά τους και έδωσε διευκρινίσεις πάνω στο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη μείωση του κόστους παραγωγής. “Η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται στο πλευρό τους, ο Πρωθυπουργός αφουγκράζεται και κυρίως δίνει λύσεις με αξιοπιστία, με σοβαρότητα και μεθοδικότητα. Τους ευχαριστώ για τον ουσιαστικό διάλογο” δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Είναι πολύ σεβαστά τα αιτήματα των αγροτών και έχουμε δείξει στην πράξη ότι ικανοποιούμε τα περισσότερα εξ αυτών γιατί και εκείνοι περνάνε δύσκολη περίοδο αλλά είναι και τα αιτήματα άλλων επαγγελματικών ομάδων” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Στα αγροτικά μπλόκα της Θεσσαλίας βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. “Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να παίρνουνε ρίσκα μεγαλύτερα των επιχειρηματιών. Και να βλέπουν τα προϊόντα τους για τα οποία λαμβάνουν σεντς το κιλό να είναι ευρώ στο ράφι. Είναι άδικο αυτό. Υπάρχουν λύσεις. Και επίσης πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα, ώστε η σχολάζουσα αγροτική γη να μπορεί να αναδιανεμηθεί. Όπως επίσης να μετατρέψουμε και τις εγγυήσεις για την αγροτική γη σε μια νέα τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης” τόνισε.

Οι άνθρωποι θέλουν να μείνουν, να είναι παραγωγικοί, να δουλέψουν στις περιφέρειες, στα χωριά τους, στις πόλεις τους αλλά την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος τομέας. Γι’ αυτό λοιπόν το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από την παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Νίκου Ανδρουλάκη” δήλωσε ο Θανάσης Γλαβίνας εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Από την Καρδίτσα ο Δημήτρης Κουτσούμπας στήριξε τον αγώνα των αγροτών: “Να ξέρετε ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, την έχετε στριμώξει εσείς με τον αγώνα σας, την αποφασιστικότητα σας και την ενότητά σας και τον συντονισμό σε όλη τη χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο και τα μπλόκα της Θεσσαλίας και ειδικά της Καρδίτσας“.

Περιμένω από τους αγρότες να καταλάβουν ότι ακόμη και αν τώρα τους δώσει 400 εκατομμύρια το πρόβλημα τους δεν λύνεται” είπε από πλευράς του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Οι αγρότες έχουν δίκιο αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι απευθύνονται σε λάθος άτομα” ήταν το σχόλιο του προέδρου των “Σπαρτιατών” Βασίλης Στίγκας.

“Οι αγρότες είναι σε δεινή θέση, για πρώτη φορά δεν βλέπουν μέλλον για τα παιδιά τους” εκτίμησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, Μαρία Σταθοπούλου, Έλενα Αποστολίδου, Θωμαΐς Αδάμου, Μυρσίνη Τζινέλλη, Βαγγέλης Μητρούσιας, Γεωργία Λοτσοπούλου


πηγη – www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υποχρέωση των ιδιοκτητών ο καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων από τη εαρινή βλάστηση

Διοργάνωση μαθητικών αγώνων μπάσκετ 3Χ3

Βορίδης από Ηράκλειο: «Τη διαφωνία μας στην παράταξη θα τη λύσουμε»